01 aprill 2009

Tule taevast vaatlema!

Avalik vaatlus Linnahalli promenaadil.
Meenutus 7. novembrist 2007.
Ülemaailmse ettevõtmise 100 tundi astronoomiat katuse all toimuvad avalikud taevavaatlused ka mitmes Eesti paigas. See üritus toimub omakorda rahvusvahelise astronoomia-aasta raames. Astronoomia-aastaga tähistame 400 aasta möödumist ajast, mis teleskoobiga taeva uurimist alustati.

Astronoomia.ee-s on kohad ja kellaajad kenasti üleval, aga kordan kiirelt üle. Üritused on välja kuulutaud Tartus, Sindis, Pärnus, Valgas, Viljandis, Rakveres, Tõraveres, kuid igaüks võib oma kodukohas ise oma teleskoobi püsti panna, kutsuda seekord ka naabrid, lapse sõbrad, ülemused-alluvad, laulukoori, tantsurühma, maleklubi, sukeldumisseltsi või mis iganes seltskonna, kellega seotud oled.

Loomulikult toimuvad üritused ka Tallinnas ja vähemalt kahes kohas:

* 2.-5. aprillil Tallinna Tehnikaülikooli peahoone juures kell 19:00-23:00.
* 2.-4. aprillil kutsub astronoomiahuviliste ühendus Ridamus kõiki huvilisi Tallinna Linnahalli promenaadile algusega kell 20:00.
* 4. ja 5. aprillil on plaanis päevased päikesevaatlused, kuid nende toimumise koht on veel lahtine, kuid alata soovin kell 12:00 ja paigaks võiks olla koht, kus liigub palju inimesi niisamagi. Mõne ostukeskuse parklas? Head ettepanekud teretulnud.

Õhtustel aegadel vaatame kindlapeale Kuud, püüame pihta saada mõnele satelliidile, võibolla saame selgeks mõne tähtkuju ja tähe nime ja uurime, kas Saturn ikka näitab oma rõngaid või enam mitte.

Sündmusest tuleb juttu neljapäeval (2. aprillil) Vikerraadios algusega umbes 13:30.

Kõik huvilised on väga oodatud, võtke kaasa oma vaatlusvahendeid, kui on, kui pole, pole hullu - meil on; küsimused, mis astronoomia ja taeva asjadega seoses meelel on mõlkunud - võibolla saame kamba peale mõne asja selgemaks.

Tähtis!
Palun pange soojalt riidesse.
Vaatlus toimub vaid selge ilmaga.

5 kommentaari:

  1. 2. aprilli vaatlus läks korda!
    Päevane pilvitus pani küll kahtlema, kas üldse õnnestub, kuid olin juba otsustanud, et kohale lähen igal juhul ja kasvõi räägin inimestega astronoomiast, kui vaatlust ei saa teha.

    13:45 oli Vikerraadios pisike jutuajamine ja 14:45 Kuku raadios. Mõlemas sai ikka suure suuga lubatud, et muudkui vaatame ja näitame ja tulgu inimesed aga kohale.

    Jõudsin Linnahalli juurde 7 minutit enne kaheksat. Esimene pilk taeva poole näitas, et Kuu paistis läbi pilvede ja see oli hea märk, kuna läbi pilvevine on Kuu vaatamine täiesti võimalik.

    Vedasin oma teleskoobi treppidest üles (mitte kõige kõrgemale, kuna tuul puhub seal kõrvad peast, aga peauste ette) ja hakkasin seda kokku kruvima. Esimesed inimesed olid juba ootevalmis ja alustasimegi Kuu vaatamisega.

    Õige pea kogunes umbes paarkümmend inimest ja meie looduslik kaaslane pakkus päris pikaks ajaks palju rõõmu. Möödaminnes sai selgitatud maakera pöörlemist, mis läbi teleskoobi vaatamise silmnähtavalt silma hakkas, kuna teleskoopi tuli vaateväljast plehku panevale Kuule järgi kruvida.

    Ridamuse poolt tulid kohale veel Mirt ja Jüri, käis ka Raivo. Inimesi üldse kokku umbes 50, mis minumeelest oli ilmaolusid arvestades igati korralik tulemus.

    Taevas muutus järk-järgult selgemaks, tähedki ilmusid välja - Siirius, Reegulus, Põhjanael, Aldebaran, Vega, Kapella... Tähtkujudest leidsime üles Suure Vankri, Orioni, Lõvi, Kassiopeia, Veomees, Kaksikud...

    Lõvi alt leidsime üles ka Saturni, mis paljudele väga suurt elevust pakkus. Saturni rõngad on praegu servaga meie poole, kuid oli siiski nähtav. Samuti nägime Saturni suurimat kaaslast Titani, kuhu 2004. aastal maandus sond Huygens.

    Inimesi käis rahuliku voona, igaühega jõudsime suhelda ja kõik oli kena. Tekkis huvitavaid vestlusi, paljud küsisid ka telekoobi kohta, mida endale soetada tasuks.

    Pakkisime asjad kokku pool üksteist, mil taevane selgus veel päris korralik oli.

    Loodetavasti on homne õhtu vähemalt sama hea. Aga palun, head inimesed, kui tulete, palun pange end ja kaasatulijad soojalt riidesse.

    Kohtumiseni!

    VastaKustuta
  2. 3. aprillil olin taas Linnahalli peal olemas. Jõudsin kolmveerand kaheksa paiku ja olukord oli pehmeltöeldes lootusetuselähedane - taevas lauspilves, kohati kahekihiliselt, tibutas vihma. Värvikust lisasid Linnahalli ümber kogunenud noorte hulgad, kellest osa laulsid, osa jooke pruukisid ja muidu reedeõhtuselt elevil olid.

    Ometigi vaatasin pingsalt taeva poole ja eneselegi üllatuseks tabasin pilvemassiivis heledama laigukese, mis Kuud tähistas ja mis kord heledamaks, kord tuhmimaks muutus. See oli nagu esmakordselt kohtama minnes, kui oodatav pidi juba pool tundi tagasi kohtumispaigas olema ja iga nurga tagant paistma hakkava varju peale võpatad lootuses, et äkki nüüd... Aga ei.

    Sellegipoolest tulid taevavaatlushuvilised inimesed kohale. Kokku õhtu jooksul umbes kahekümne ringis.

    Kui taevas pimedamaks läks, joonistus Kuu koht ka paremini välja ja julgesin lausa teleskoobigi autost välja tuua ja püsti sättida. Vihma aga tibutas ikka. Algul oli Kuust näha vaid ähmased kontuurid, mida kuidagimoodi teravaks ei saanud, kuid õhtu edenedes muutus pilvkate läbipaistvamaks ja vedas neil, kes nägid seekord ära ka Kuu kraatrid.

    Kohal käis ka üks tulevane astronoom või siis mingi muu teadlane või siis inimene, kes maailma asjadest aru soovib saada. Igatahes oli tal 10-aastase poisi kohta hulk asjalikke küsimusi, mis olid ikka tekkinud sellest, et hulk asju on tal juba läbi loetud ja uuritud. Jõudu Sulle ka edaspidiseks oma uudishimu rahuldamisel!

    Kas Tallinnas on mõne kooli või noortekeskuse juures astronoomiaring? Sellele küsimusele ma kahjuks ei osanud täpselt vastata. Kullo juures vist kunagi oli. Hiiu Tähetornis toimetas ka miskit vastavat, aga see koht on remondivalmiduses.

    Asjad pakkisin kokku kümme enne kümmet, mil viimased külalised lahkumisvalmidust näitasid, vihm juskui tihedamaks ja pilvkate läbipaistmatumaks muutus.

    Arvestades jutuajamiste sisukust ja pika ootuse järel avanenud kuist vaatepilti, võib sellegi õhtupooliku igati kordaläinuks lugeda.

    Ridamusest käis kohal Toomas. Katrin ja Jüri toetasid telefonikõnedega.

    VastaKustuta
  3. Täna siis kolmas päev (õhtu) taevast vaadelda.

    Päev oli kohati lootustandev, kuid päikeseteleskoobiga kuhugi linnaplatsile siiski ei läinud. Õhtul kaheksaks aga sättisin end Linnahalli peale ja jälgisin olukorda. Vihma tibutas, aga Päikese loojumise suunas oli taevas auk, kust päiksevalgus läbi paistis ja pilved kenasti punaseks pintseldas.

    Kus Päike ja vihm korraga olemas, on lootust vikerkaart näha. Igatahes vikerkaart ma nägin ja püüdsin pildile ka.

    Kuu nägin ka ära, sest pilved olid parasjagu nii õhukesed, et me kaaslane sealt läbi paistis. Teleskoopi siiski püsti ei pannud, sest vihmatibin oli selleks tihe ja eilne kogemus õpetas, et ega selget pilti sealt näe.

    Külalisi käis täpselt neli inimest - ema-isa ja kaks last. Leppisime kokku, et kui pühapäeva päeval Päike paistab, siis keskpäevast olen Linnahalli peal päikeseteleskoobiga. Ja kui õhtul on selge, siis jälle kella kaheksast olen platsis, kuigi ametlikult pole seda varem välja lubanud.

    Tänane vaatlusõhtu Linnahalli promenaadil lõppes kell 21:03.

    VastaKustuta
  4. 5. aprillil oli päev peaaegu täitsa selge ja sättisin end keskpäevaks Linnahallile koos päikeseteleskoobiga paika. Tuli ka Katrin, kes tõi kaasa astronoomia-aasta plakatid, et saaks inimestele vastavat sümboolikat näidata ja astronoomia-aastast paar sõna ka juurde pajatada.

    Linnahalli pealne oli pühapäevaselt rahulik, aga ilus ilm oli turiste ja muidu jalutajaid sinna meelitanud ja neid me siis ligi meelitasime. Teadlikult tulijaid oli ka mõni, kuid seoses hilise ja suht vaikse väljakuulutamisega pidime eelkõige ikka oma isiklikule šarmile lootma ja möödujaid kutsuma.

    Soomlased, itaallased, venelased, eestlased, ameeriklased... osad astusid julgelt ligi, osad aga teadsid väga kindlalt, et läbi teleskoobi Päikese vaatamine on ohtlik, aga need, kes ligi tulid, said lühikese ülevaate astronoomia-aasta olemusest, lühitutvustuse Päikese kohta ja kui küsimusi oli, siis jagasime oma teadmisi niipalju, kui oskasime. Vt ka pilte ülalpool.

    Kokku saime jutule umbes paarikümne inimesega. Nägime Päikest läbi valge valguse filtri ja ilma suurenduseta, kus Päike paistab kui täiskuu. Teiseks vaatasime läbi Coronado PST, mille ees ja sees vesiniku alfajoone kitsasribafilter, tänu millele näeme Päikese granuleeritud "pinda", protuberantse ehk aine väljapurskeid. Üks selline oli allservas ka kenasti näha. Päikeseplekke ei olnud.

    Ise liikusin edasi Ülemiste keskuse juurde ja oli suur kiusatus seal tuhandete inimeste juures toru püsti panna, kuid perekondlikud asjaolud suunasid teistele tegevustele.

    Õhtuks sai suure suuga lubatud ka kohal olla, sest päevane ilm oli supersuurepärane. Aga mida õhtupoolsemaks kellaaeg muutus, seda tihedamaks tõmbus ka pilvkate. Nagu needus...

    Ise olin kell kaheksa kohal olemas ja imetlesin pilvi (vaata ülal pildigaleriist), kuid kell 20:15 hakkas korralikult vihma sadama ja tulin ilma pikema jututa tulema.

    Paar ideed edaspidiseks:
    * nädalavahetustel teha päikesevaatlusi kohtades, kus inimesed niigi juba käivad, nt kaubanduskeskuste juures, Raekoja platsil jne;
    * aprilli noorkuu ajal (alates u 28. aprillist) korraldada taas kuuvaatlusi ja näidata ka Saturni.

    VastaKustuta