16 jaanuar 2009

Veenus paistab juba praegu


Veenuse ja Merkuuri faasid.
Kirjutasin eile, et õhtune hele "täht" taevas on meie sõsarplaneet Veenus. Kui taevas pimeneb ja süttivad tähed, siis on sirav Veenus väga silmatorkav ja paljud on teda eiteamilleks pidanud.

Tegelikult on seis selline, et Veenus on näha ka praegusel kellaajal (kell 15:30) ja veendusin selles just ise oma silmaga, kui väljas käisin ja soovitan teilegi, et minge ja vaadake :-)

Vaadake lõuna suunas, kõrgus horisondist umbes 23 kraadi (täiskuu nurkläbimõõt on umbes pool kraadi, koht pea kohal (seniit) on 90 kraadi). Abiks on ka binokkel, kuid ka täitsa palja silmaga on Veenuse helendav täpike näha.

Veenus tõuseb umbes poole kaheteistkümne paiku päeval ning loojub poole kümne paiku õhtul ja selge ilma korral peaks kogu ta kogu aeg palja silmaga leitav olema.

Head vaatamist!

1 kommentaar:

  1. Veenuse näiv heledus on praegu -4,5 tähesuurust ja on oma maksimumile päris lähedal. Tähtede maailmas on see on väga hele. Vaid Kuu ja Päike on heledamad. 0 tähesuurusega täht on näiteks Veega, mis on selles osas valitud standardtäheks. Veegast heledamate objektide tähesuurus on negatiivne, Veegast tuhmimate oma aga positiivne.

    Heledamad võivad olla veel supernoova plahvatused. Näiteks 1054. aasta supernoovat oli kroonikute sõnade järgi näha ka päise päeva ajal.

    Ümber Maa tiirutavad satelliidid võivad ka teinekord vägagi heledalt välgatada. Näiteks Iriidiumi satelliitide sähvatused võivad küündida -8-ni ja olla samuti päise päeva ajal jälgitavad, kui teada, mis kell kuhu suunas vaadata.

    Heledad võivad olla veel meteoorisajud, boliidid, lennukite tuled...

    VastaKustuta